Press and news

Below we will list the press stories and news clips on mosques. This will be predominantly in Danish and on Danish mosques.

NYT: Midler til forskning i moskeer og muslimske institutioner

11. november 2018, via mosque.ku.dk: 
Niels Valdemar Vinding og Brian Arly Jacobsen fra religionsvidenskab har sammen med to kollegaer fra Norge og Sverige fået penge fra NOS-HS til projektet 'Nordiske moskeer i kontekst'. Projektet skal afvikle tre store workshops i 2019 og 2020 og skal bl.a. undersøge islams og muslimers institutionelle indlejring i de nordiske lande.
Read the full story (in English).

NYT: KU-forsker vinder pris for lærebog om sharia

30. oktober 2018, via universitetsavisen.dk: 
Postdoc i islamiske studier Niels Valdemar Vinding har sammen med en kollega fra Lunds Universitet vundet årets lærebogspris for en bogidé om sharia, som den praktiseres af danske muslimer.
Read the full story (in Danish).

Er der ligestilling mellem muslimske mænd og kvinder?

25. september 2018, via religion.dk
Forholdet mellem køn og ligestilling i islam kan se vidt forskelligt ud, alt efter om det er en traditionel, en moderat eller en feministisk muslim, der taler om det, mener religionsociolog Brian Arly Jacobsen og redegør for de forskellige holdninger.
Read the full story (in Danish).

Dansk håndtering af muslimer får hård, international kritik

25. september 2018, via raeson.dk: 
Af Niels Valdemar Vinding. Den kendsgerning, at regeringen ikke vil anerkende diskrimineringsproblemerne, den hadske tale og ulige behandling af muslimer i Danmark, medfører, at regeringen intet gør for at ændre situationen. 
Read the full story" (in Danish).

Der er sket en stigning i antallet af hadsforbrydelser

22. august 2018, via TV2fyn.dk
Ifølge Brian Arly Jacobsen er der sket en stigning i antallet af hadforbrydelser. Hibba Yousef Kilane er langt fra den eneste, der oplever hadefuld tale.
Read the full story (in Danish).

Kvinder i hijab er klar til kamp

14. august 2018, via religion.dk: 
I politikorpset i London bærer muslimske kvinder ternede tørklæder, og i USA kan muslimske kvinder gøre aktiv tjeneste i tørklæder med camouflagemønster. Det kan de, fordi det er rimeligt og sagligt forsvarligt, og fordi alle, der vil gøre tjeneste, skal have mulighed for det.
Read the full story (in Danish).

Ingen har overblik over ekstrem islam i Danmark

8. juli 2018, via BT.dk: 
Der findes ingen aktuel kortlægning af salafismen og det ekstreme islamistiske miljø i Danmark. Lige nu er jeg usikker på, hvem der måtte have det overblik, siger lektor Kirstine Sinclair, der tidligere har forsket i den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir og muslimsk minoritetsidentitet.
Read the story (in Danish).

Moskeer kan undgå misforståelser ved at være åbne

28. maj 2018, via religion.dk
Der vil givet være en stigende offentlig interesse for moskéer tilknyttet Diyanet i den nærmeste fremtid som følge af valget i Tyrkiet 24. juni i år, hvor Tyrkiets præsident Erdogan står til at vinde valget, mener ph.d. Brian Arly Jacobsen.
Read the story (in Danish).

Hvor mange muslimer bor der i Danmark?

2. februar, 2018, via religion.dk: 
Islam er på vej mod at blive verdens største religion, men hvor mange muslimer findes der i Danmark, hvor det endnu er den danske folkekirke, som er statsreligion? Svaret må baseres på et estimat, som dog er ret sandsynligt, siger religionssociolog.
Read the analysis (in Danish).

Religionssociolog: Fremtidstal om religioner skal tages med et gran salt

24. januar, 2018, via religion.dk: 
Kan man sige noget om, hvordan det religiøse landskab er om 30 år? Det har analyseinstituttet PEW forsøgt - men det er nærmest umuligt at vurdere indflydelse fra vækkelser, masseomvendelse, eller pludselig stigning i antal af ikke-troende, skriver ph.d. Brian Arly Jacobsen i religionsanalysen.
Read the analysis (in Danish).

Lektor: Vi vil se på magten i moskéerne i Danmark

9. maj, 2017, via kristeligt-dagblad.dk: 
Nyt forskningsprojekt om moskéernes magt har netop fået en bevilling på 5,5 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd. Afdækning af moskéernes magt handler om tillid, siger projektets leder, Brian Arly Jacobsen, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.
Read the newspaper article (in Danish).

Fire flotte bevillinger fra Det Frie Forskningsråd

4. maj, 2017, via hum.ku.dk: 
Det Frie Forskningsråd har netop tildelt fire humanioraforskere store millionbevillinger til nye forskningsprojekter. Projekterne undersøger så forskellige fænomener som moskeers magt, social kognition, international ret i mellemkrigstiden og de danske asylcentre.
Read the press release (in Danish).

Kirkeklokker og fredagsbøn: Lyden af religion deler vandene

22. november, 2016, via dr.dk/nyheder: 
Debatten om minareterne afslører en ny fortolkning af, hvad der udgør rigtig og forkert religiøs lyd, pointerer religionssociolog, Brian Arly Jacobsen.
Read the newspaper article (in Danish).

Kommuner samarbejder sjældent med moskeer

25. oktober, 2016, via altinget.dk: 
Religiøse mindretal kommer sjældent gennem nåleøjet, når kommuner etablerer projekter sammen med civile aktører. Forvaltningerne har blinde vinkler, mener Foreningen Nydansker.
Read the newspaper article (in Danish).

Imamer: Muslimer mangler pejlemærker

20. marts, 2016, via politiken.dk: 
Det skal ikke være et modsætningsforhold at være dansk og muslim, mener moderate imamer, som vil formulere fælles værdier for danske muslimer.
Read the newspaper article.

Ekspert: Ny moské-forskning er tiltrængt

5. marts, 2016, via www.kristeligt-dagblad.dk: 
Efter 10 år er det tid til en ny moskéundersøgelse i Danmark, mener Niels Valdemar Vinding, der har forsket i islam. Den seneste rapport med en omfattende kortlægning af moskéer i Danmark er over 10 år gammel.
Read the newspaper article.

Hvor står vi så, hvis moderate moskéer viser sig at være ekstreme?

4. marts, 2016, via Jyllands-Posten: 
To tunger: Skjulte optagelser fra en imam i det, der blev anset for at være en mønstermoské, har vakt opsigt. Hvad ville man finde, hvis man også lavede skjult kamera i resten af landets ca. 150 moskéer?
Read the newspaper article.

Danske muslimer går mere op i bøn, tørklæder og Koranen

10. november, 2015, via Jyllands-Posten: 
Muslimer i Danmark er begyndt at lægge mere vægt på deres religion og religiøse praksis. Det viser en meningsmåling blandt danske muslimer, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, og som kan sammenlignes med en tilsvarende måling for næsten 10 år siden i 2006.
Read the newspaper article.

Forsker: Moskéer fremmer integrationen

19. juni, 2014, via Videnskab.dk
Den første danske moské, der ligner en moské, er åbnet i København. Politikere frygter, den kan lægge hus til ekstremisme. Forskerne har dog en anden mening.
Read the newspaper article.